Kisgyermekgondozó, -nevelő képzés

Kisgyermekgondozó, -nevelő képzés (OKJ 54 761 02) bemutatása

Régebbi nevén csecsemő- és kisgyermekgondozó, bölcsődei gondozó a legkisebbekre vigyáz. Ideális azoknak, akik jól tudnak bánni a kisgyermekekkel, és szeretik is őket. A bölcsődei közalkalmazotti státusz biztonságot jelent a munkavállaló számára, valamint többletpont jár a bizonyítvány megszerzését követően az esetleges főiskolai társadalomtudományi- és pedagógiai képzéseken.

A kisgyermekgondozók száma a harmadik legnagyobb az egészségügyi, szociális szakmákon belül, mégsem telített a pálya, ugyanis a tíz főnél nagyobb foglalkoztatóknál rendszeresen szükség van rájuk.  Várhatóan egyre több munkavállaló számíthat elhelyezkedési lehetőségre azért is, mert a jelenlegi alkalmazottak közül sokan közel állnak a nyugdíjkorhatár eléréséhez. Megállapíthatjuk tehát, hogy nemcsak nagy szükség van a fiatalokra, hanem  tartós, biztos munkalehetőség ígérkezik számukra a  képzés elvégzése után.

Mire készít fel a kisgyermekgondozó, -nevelő képzés?

A kisgyermekgondozó, kisgyermeknevelő végzi az intézmény gondozási tevékenységeinek szervezését, a gyermekek nevelését. Foglalkozásokat tart, vigyáz a kicsikre. Életük egyik legmeghatározóbb részében segítőjük, hiszen a szüleik dolgoznak, tehát az édesanyák szeretetét és gondoskodását pótolják napi néhány órára.

A csecsemőgondozó a szabadidős tevékenységek megszervezése mellett a szükséges dokumentációs feladatokat is ellátja, a gyermekek beilleszkedését, szocializációját  segíti elő. Tanítja a kicsiket az önálló életvitel elkezdésére, bátorítja őket.

A bölcsödei kisgyermekgondozó képzés során minden szükséges készséget és ismeretet el lehet sajátítani, így a szükséges jogi, szociálpolitikai és etikai tudás mellett pszichológiát, pedagógiát is tanulhatsz majd. Megtanítják a gyermekotthonok működési rendjét is, valamint a kisgyermekek nevelésével kapcsolatos tudnivalókat. Ezzel a szakértelemmel gyermek- és ifjúsági felügyelő munkakört, vagy egyéb szociális foglalkozásokat is betölthetsz.

Elhelyezkedési lehetőségek

A kisgyermekgondozást sokan az egyik legszebb hivatásnak tartják, hiszen a modern társadalom egyik alappilléreként biztosítja a családi biztonságot és az egyén jövőjét. A gondoskodás és nevelés ebben a korban meghatározhatja a gyermek későbbi fejlődését is, így egy felelősségteljes és általánosan elismert szakmáról van szó. Néhányan magánintézményekben helyezkednek el, de az önkormányzati működtetésű bölcsődék is várják a gondozókat gyakorlatilag az ország egész területén. Ma már előfordulnak önálló vállalkozásként működő babafelvigyázók, csecsemőmegőrzők, családi napközik is.

A kisgyermekgondozó, -nevelő képzés feltételei

A beiratkozáshoz érettségi bizonyítvány, a képzés elkezdéséhez egészségügyi és pályaalkalmassági vizsgálatok szükségesek.

A 2011. évi CXC. törvény   (a nemzeti köznevelésről) 60.§ (2) és (7) alapján nappali tagozaton csak az kezdheti meg tanulmányait, aki az adott tanévben nem tölti be a 25. életévét, vagyis – a 2020/2021. tanév esetében – 1996. január 1-jén vagy később született. A törvényből következik, hogy  14. évfolyamot abban az esetben fejezheti be nappali tagozaton, ha 2021-ban sem tölti be a 25. életévét. 

Az államilag finanszírozott képzésre 68 főt tudunk fogadni nappali és 34 főt esti tagozaton.

A kétéves kisgyermekgondozó, -nevelő tanfolyam során az alábbi modulokat fogod tanulni:

A kerettanterv megjelenése után tesszük közzé.

Kisgyermekgondozó, -nevelő képzés

Nappali tagozat

Esti tagozat

Időtartam 2 tanév 2 tanév
Ütemezés minden hétköznap: 08.00 és 17.00 között péntek 17.00 – 20.15; szombat 8.30 – 16.15
Helyszín 1119 Bp. Mérnök u. 39. 1119 Bp. Mérnök utca 39.
Egyéb juttatások Diákigazolvány,  családi pótlék, árvaellátás, egészségbiztosítás Diákigazolvány
Regisztrációs díj 10 000 Ft / tanév 10 000 Ft / tanév
Szolgáltatási díj 10 000 Ft / a 2. és 4. félévben 15 000 Ft / félév
Vizsgadíj

Hasonló szakmák

A kisgyermekgondozó és -nevelő szakmája valahol az egészségügy és a pedagógia határán helyezkedik el. Így minden, főleg gyermekekkel foglalkozó gondozó, segítő szakma rokonítható vele. Amennyiben az egészségügy felé mozdulnál el, és aktívabban szeretnél segíteni a beteg gyermekeken, akkor érdemes megfontolni a gyakorló csecsemő- és gyermekápoló képzés lehetőségét is.

Ügyfélszolgálatunk elérhetőségei:

info[kukac]metakepzes.hu

06-1/88-33-652

06-30/269-10-80

06-30/269-20-40

A kapcsolati űrlap kitöltésével Ön későbbi időpontokban további információt kap a képzésről, nyílt napjainkról, beiratkozási időpontokról és az intézményről hírlevél formájában.

Név (kötelező):

Email cím (kötelező):

Telefonszám (kötelező):

Tanfolyam:

Tagozat: Nappali tagozatEsti tagozat

Egyéb üzenet:

captcha

A kapcsolati űrlap kitöltésével Ön későbbi időpontokban további információt kap a képzésről. Amennyiben további kérdései vannak a képzéssel kapcsolatban, azt szintén felteheti itt. A kérdésekre kollégáink néhány napon belül válaszolnak. Beiratkozni személyesen kell, előre meghatározott, a honlapon feltüntetett időpontokban.