Gyakran ismételt kérdések

Gyakran ismételt kérdések

Huszonöt év

 

A kèrdèsem az lenne hogy jövö èvben amikor kezdenèm a szakot 24 èves leszek. A második èvet akkor már mindenfèlekèppen esti tagozaton kell befejeznem? 

Sajnos a 14. évfolyamot már esti tagozaton tudja befejezni.

Back to Index

Gyógymasszázs gyakorlat

 

Érdekelne, hogy a gyógymasszőr szak elméleti és gyakorlati oktatás miből áll, a gyakorlat részletesen, például egymáson gyakorlunk-e a diáktársakkal?

A gyógymasszőr szakképesítés részletes leírását a programtanterv megjelenése (2020. március 31.) után tudjuk közölni. A gyógymasszázs gyakorlat egy része demonstrációs termi gyakorlat: itt egymáson gyakorolnak, tanulnak; másrészt klinikai gyakorlat, ahol szakoktató irányításával betegeket kezelnek.

Back to Index

Szakképzés vs felsőoktatási képzés

 

A szakképzésben, érettségi után szerzett képesítés beleszámít-e az állam által finanszírozott 12 félév támogatott felsőoktatási tanulási lehetőségbe?

A képzés középiskolai képzés, így nem számít bele a 12 félév felsőoktatási támogatott képzésbe. 

Back to Index

Képzés iskolarendszerben

 

Van érettségim, pár éve szereztem kutyakozmetikus, majd óvodai dajka szakképesítést. Jár még nekem ingyenes képzés?

Igen, ha a szakképesítéseit iskolarendszeren kívüli (pl. tanfolyam) szakképzésben szerezte. Az Ön által említett két szakképesítés nem szerezhető meg iskolarendszerben. Így Ön még két szakképesítést is megszerezhet államilag támogatott formában, iskolarendszerben.

Back to Index

Szakma nappali tagozaton

 

Azt mondják két szakképesítést szerezhetek állami támogatással. Nekem van már egy, s szeretném nappalin megszerezni a másodikat (gyógypedagógiai segítő munkatárs).

Valóban, állami támogatással két szakképesítés szerezhető. A 2019. évi szakképzési törvény és a 2020. február 7-én megjelent végrehajtási rendlete lehetőséget ad két szakképsítés megszerzésére nappali tagozaton. DE: abban a tanévben, amelyben 25. életévét betölti nem kezdhet új tanévet nappali tagozaton.

Back to Index

Elhelyezkedés

 

A szakmai vizsga után segít-e az iskola munkahelyet szerezni?

Sajnos ebben nem tudunk segíteni. Azonban tapasztalatunk szerint a kiemelkedő teljesítményű diákok közül sokaknak ajánlanak munkalehetőséget a szakmai gyakorlati helyek. A gyakorlatok során kiaknázható kapcsolati tőkére is szert tehetnek tanulóink. Az egészségügyben pedig egyre több ösztöndíj megpályázására van lehetőség.

Back to Index

Regisztráció

 

A honlapon kitöltöttem a kapcsolat  űrlapot. Remélem lesz helyem szeptemberben!

Nem! A kapcsolati űrlap kitöltésével az Ön e-mail címe bekerül adatbázisunkba. Így hírlevelünkben információt (szakok bemutatása, nyílt napok, a beiratkozás időpontja) tudunk Önnel megosztani.
A jogviszony csak személyes beiratkozás után jön létre. A felvétel a beiratkozás sorrendjében történik, helyeket csak abban az esetben tartunk fenn, ha Ön az Előjelentkezési lapot (https://metakepzes.hu/wp-content/uploads/2020/01/ELŐJELENTKEZÉSI-ADATLAP-2020-2021.pdf) kitöltve visszaküldi.

Back to Index

Nappali vs esti

 

Ebben az évben leszek 24 éves, kisgyermekgondozó nappali tagozatra szeretnék beiratkozni. Lehet?

Ön beiratkozhat nappali tagozatra 13. évfolyamra, azonban 14. évfolyamot csak esti tagozaton fejezheti be. 

Back to Index

Költségek

 

Az iránt érdeklődöm, hogy mennyi tandíjat kell fizetnem? Milyen költségek merülnek fel?

Állami támogatással szerezhető meg akár két szakképesítés is nappali tagozaton. (Amennyiben az életkora ezt nem engedi, esti tagozaton.) Tandíjat az intézmény nem szed, ugyanakkor bizonyos többletszolgáltatások költségeinek fedezésére az alábbi díjakat szedjük 2020/2021. tanévtől:

– regisztrációs díj 10.000 forint nappali és esti tagozaton. A regisztrációs díj beiratkozáskor fizetendő.
– szolgáltatási díj 10.000 forint a 2. és 4. félévben nappali és esti tagozaton. (Három éves képzés esetén a 6. félévben is)

Egyéb, oktatással kapcsolatos költségek nincsenek.

 

Back to Index

Óraszám

 

A heti óraszámról szeretnék érdeklődni, hogy a nappali tagozatú képzés hetente hány órát foglal magába?

A szakképzési programtantervek 2020. március 21. után jelennek meg. Ez alapján készülnek el az intézméyni tantervek, így pontos óraszámot nem tudunk megadni. Várhatóan 28-33 óra, azzal a törvény kikötéssel, hogy egy tanítási napon nyol tanítási óránál nem lehet több.

Back to Index

Matek felmentés

 

Érdeklődnék hogy lehet-e matek felmentéssel jelentkezni a gyógyszertári asszisztensi képzésre.

Igen, de óriási felelősség úgy vállalni majd munkát, hogy – többek között – nem tud mértékegységet átváltani.

Back to Index

Kollégium

 

Esetleg tartozik kollégium az iskolához?

Iskolánk nem rendelkezik kollégiummal, azonban beiratkozáskor tudunk ajánlani kollégiumokat.

Back to Index

Órarend

 

Érdeklődni szeretnék, hogy a nappali képzési rendnél feltüntetett 8-17h-ig tartó idő egységes, vagy az órarendtől függően változik? 

Ez természetesen az órarendtől függ. Azzal a megkötéssel, hogy naponta nem lehet több nyolc tanítási óránál.

Back to Index

Nyílt nap

 

Érdeklődni szeretnék, hogy a nyílt napjukon tudnak-e iskolai igazolást adni?

Igen. Tanulmányi osztályunkon (III. emelet 313. szoba) kérhet igazolást.

Back to Index

Képzés rövidítése

 

A 2 év elvégzését el lehet-e elvégezni 1 év alatt?

A két tanévet nem lehet egy év alatt elvégezni. Ugyanakkor a szakképzési törvény lehetőséget ad könnyítésre, mentesítésre. Így az ágazati érettségivel a tanulóknak (szakirányú továbbtanulás esetén) egy tanévet beszámítunk. Továbbá szakképző iskolában vagy felsőoktatási intézményben folytatott tanulmányokat – megegyező tantárgyi tartalom esetén – követelmények teljesítésébe beszámítunk. A beszámítás / felmentés iránti kérelmet az iskola vezetőjéhez kell benyújtani a pedagógiai programunkban meghatározottak alapján A szakmai gyakorlatba a képzés megkezdése előtt munkaviszonyban eltöltött szakirányú gyakorlati idő – az iskola vezetőjének egyedi döntése alapján – beszámítható.

Back to Index

Nappaliról estire

 

A 2. év elvégzését lehet-e nappali helyett esti vagy hétvégi oktatásban befejezni?

Intézményünkben nappalin megkezdett tanulmányait abban az esetben tudja estin befejezni, ha az adott szak esti tagozaton is indult. Tudnia kell, hogy az esti tagozaton a kedvezmények közül csak diákigazolvány jár.

Back to Index

Alkalmassági vizsgálatok

 

A beiratkozáshoz is szükséges-e alkalmassági vizsga és ahhoz kapcsolódó egészségügyi papír?

A szakképzési kerettanterv bizonyos szakokon pályaalkalmassági és alkalmassági követelményeket állít. Ezekről a honlapunkon tájékozódhat.
A pályaalkalmassági vizsgálat beiratkozáskor történik. Egészségügyi alkalmasságát nem kell beiratkozáskor igazolnia. A tanév kezdetekor azonban igazolnia kell azt (egészségügyi kiskönyv), mert gyakorlatait e nélkül nem kezdheti meg. Az „ALKALMAS” minősítés kiadására foglalkozás egészségügyi szakorvos hivatott negatív bőrgyógyászati és mellkas röntgen, hepatitis B oltás megléte esetén. Az egészségügyi szakokon kötelező vizsgálat még a Lues-szerológia és széklettenyésztés. Csecsemőkkel és kisgyermekekkel foglalkozó kórházak megkövetelik a tanuló MRSA szűrését is. Mindezekről az első tanítási napok egyikén tájékoztatjuk.

Back to Index

Jelentkezés

 

Érdeklődnék, hogy a szakképzési évfolyamra is február 15.-ig kell jelentkezni?

Nem. Az érettségire épülő szakképzésekre nem kell előzetesen jelentkezni. A tanulói jogviszony (felvétel) az intézménybe történő beiratkozáskor jön létre. A beiratkozás a szorgalmi időszak (június 15.) után kezdődik, amelyről a honlapon tájékozódhat, illetve hírlevélben értesítjük.

A beiratkozásról itt tájékozódhat.

Back to Index

Mérlegképes könyvelő

 

Második szakképesítésnek számít a vállalkozási mérlegképes könyvelő?

Igen. Fel kell hívnunk figyelmét, hogy ez a képzés iskolarendszerben, állami finanszírozással 2020. szepetemberétől nem elérhető.

Back to Index

Második szakképesítés

 

Mostani iskolámban most szerzek OKJ-s bizonyítványt 13. évfolyamon, bár a szakma nem tetszik. Azt mondták, hogy tudok egy másikat is szerezni nappalin ingyenesen.

Igen, az új szakképzési törvény alapján a második szakképesítést is megszerezheti nappali tagozaton! Azonban abban a tanévben, amikor a 25. életévét betölti, nem kezdhet új tanévet nappli tagozaton.

Back to Index

Ágazati érettségi

 

Ágazati érettségit teszek, s jelenlegi intézményem azt állítja, hogy a szakképesítést (gyógyszertári asszisztens) csak itt szerezhetem meg. Tényleg?

A szakképesítés nemcsak az érettségit nyújtó szakgimnáziumban, hanem bármely szakgimnáziumban megszerezhető. Az ágazati érettségivel egy tanévet mi is beszámítunk, így Ön a 14. évfolyamra iratkozhat be hozzánk.

Back to Index

Évismétlés

 

Az önök által indított képzések két évesek. Szeretnék beiratkozni logisztikai és szállítmányozási ügyintéző képzésükre, de félek, hogy nehéz lesz. Ha megbukom, utána csak önköltségesen fejezhetem be?

Reméljük nem lesz probléma tanulmányai során. Ha mégis becsúszna az ismétlés, Ön befejezheti a képzést államilag támogatott formában.

Back to Index

Második szakképesítés

 

Mostani iskolámban jövő tanévben szerzem meg a gyakorló ápoló szakképesítést. Azt hallottam, hogy ingyenesen két szakképesítés szerezhető, ezért szeretnék szeptemberben a META-ba is beiratkozni gyógymasszőr szakra.

Jól hallotta: állami támogatással két szakképesítés szerezhető. Azonban a két szakképesítésre felkészítést párhuzamosan végezni nem lehet, gyógymasszőr szakra csak a gyakorló ápoló szakképesítés megszerzése után iratkozhat be, akár nappali tagozatra – amennyiben ebben az évben nem tölti be 25. életévét

Back to Index

Ha nem sikerül az érettségi

 

Nem vagyok jó matekból, lehet, hogy nem sikerül érettségi bizonyítványt szereznem. Mit csináljak? Menjek dolgozni?

Egy kis önbizalom és szorgalom! Van még idő az érettségiig. Ha mégsem sikerülne, akkor is van lehetősége hozzánk beiratkozni. Nagyon fontos azonban, hogy az őszi vizsgaidőszakban szerezze meg az érettségi bizonyítványt. Ellenkező esetben meg kell szüntetnünk tanulói jogviszonyát.

Back to Index

Igazolatlan órák

 

Nem szeretek iskolába járni. Ugye, itt nincsenek szabályok az igazolatlan órák miatt?

Sajnos rossz hírünk van… Itt is ugyan olyan szabályok vannak, mint jelenlegi iskolájában. A 10. és 20. igazolatlan óra után küldünk egy felszólítást / tájékoztatót az igazolatlan hiányzásairól. A 30. igazolatlan óra után tanulói jogviszonyát meg kell szüntetnünk, amelyről – nappali tagozaton – nemcsak Önt, hanem a szülőket is értesítenünk kell.

Back to Index

Események

 

Hogyan értesülök bármilyen iskolai eseményről (évnyitó), változásokról?

Részben a szaktanárok, osztályfőnökök folyamatosan tájékoztatják diákjainkat. Másrészt küldünk információkat a beiratkozásnál megadott egyéni email-címekre is – így fontos, hogy minden tanulónk rendszeresen ellenőrizze elektronikus postafiókját. Az iskolai élet fontosabb eseményeit több felületen is közzé tesszük: honlapunkon, Facebook oldalunkon, és az iskola területén található faliújságokon is.

Back to Index

Esti tagozat

 

Estire mennék. Mikor van oktatás?

Péntekenként 17.00 – 20.30 és szombaton 8.30 – 15.15 vagy 16.15.

Back to Index

Nappali vagy esti tagozat

 

Még nem döntöttem a nappali és esti tagozat között. Miért jobb nappalin tanulni?

Nappali tagozaton – a diákigazolvány mellett, amely esti tagozaton is jár – Önnek nem kell egészségügyi szolgáltatási járulékot (TB-járulék) fizetnie, a törvényben meghatározottak szerint jár a családi pótlék és árvasági segély. A családi pótlék annak a tanévnek a végéig jár Önnek, amelyben betölti a 20. életévét.

Back to Index

Önköltséges képzés

 

Ebben az évben 25 éves leszek. Beiratkozhatok fitness-wellness képzésre, nappali tagozaton önköltséges formában?

Sajnos ebben az esetben sem tudjuk felvenni nappali tagozatra a korhatár miatt.

Back to Index

Beiratkozás

 

Mikor és hol lehet beiratkozni?

A beiratkozás időpontját később közöljük honlapunkon, illetve a regisztrált érdeklődők hírlevélben kapnak értesítést. Helyszín: 1119 Budapest, Mérnök u. 39. III. emelet

Back to Index

Nappali tagozat

 

Hogyan néz ki 1 nap a nappali tagozaton? Minden nap van tanítás nappali tagozaton?

A tanítás nem különbözik jelenlegi vagy korábbi középiskolájában megszokottaktól. Minden nap van tanítás a nappali tagozaton. Órarendet kapnak az osztályok, amelyek általában félévente változnak. Naponta általában 6-8 órája van az osztályoknak. Nappali tagozaton 8-17 óra között tartunk meg minden órát.

Back to Index

Egyéb költség

 

A honlapon a regisztrációs és szolgáltatási díjat említenek. Milyen egyéb költségekre számíthatok ezeken kívül?

Oktatási segédletekre (könyv, jegyzet…) – szakmától függően – 5.000-10.000,- Ft-tal kell számolni a képzés teljes idejére. Amennyiben Ön jogosult tankönyvtámogatást igénybe venni, azt iskolánkban is felhasználhatja.

Back to Index

Egyetemi felvételi

 

Mit csináljak, ha a beiratkozás után felvettek egyetemre?

Ön beiratkozott tanulóként írásban megszüntetheti jogviszonyát adott év augusztus 15-éig. Ez esetben a befizetett regisztrációs díjat hiánytalanul visszautaljuk. Amennyiben a határidőt követően szünteti meg jogviszonyát, úgy a regisztrációs díjat már nem áll módunkban visszafizetni.

Back to Index

Felsőoktatás

 

Tanulhatok-e párhuzamosan felsőoktatásban?

Nem kizáró ok, ha Önnek hallgatói jogviszonya is van. Azonban azt javasoljuk, hogy tanulmányait a két különböző intézményben eltérő tagozaton (esti, nappali, levelező) folytassa. Ön semmilyen kedvezményre nem jogosult azért, mert hallgatói jogviszonnyal rendelkezik más intézményben. Fontos, hogy az Ön egyéb felsőoktatási tanulmányai ne akadályozzák részvételét az iskolánkban tartott órákon, gyakorlatokon, vizsgákon.

Back to Index

Aki másik iskolából szeretne átiratkozni, megteheti-e?

Ha valaki a 13. évfolyamot eredményesen befejezte (nem kell javítóvizsgáznia, nyári gyakorlatát letöltötte) egy másik iskolában, és hozza a bizonyítványát is, beiratkozhat hozzánk a 14. évfolyamra.

Back to Index

Mit kell hoznom a beiratkozásra?

– személyi igazolvány (nélkülözhetetlen a beiratkozáshoz)
– lakcímkártya (nélkülözhetetlen a beiratkozáshoz)
– TAJ-kártya (nélkülözhetetlen a beiratkozáshoz)
– érettségi bizonyítvány (nélkülözhetetlen a beiratkozáshoz)
– igazolványkép 1 darab (nélkülözhetetlen a beiratkozáshoz)
– adóazonosító jel
– nyelvvizsgát igazoló bizonyítványok (ha van)
– oktatási azonosító szám (ha van)
– korábbi OKJ bizonyítvány
– 10.000,-Ft regisztrációs díj számla ellenében a beiratkozáskor készpénzben fizetendő

Back to Index

Ágazati érettségit teszek idén májusban. Elvégezhetem a 14. évfolyamot a META-ban?

 

 

 

 

Igen. Az alábbi táblázat segít abban, hogy mely ágazati érettségivel, mely szak 14. évfolyamára iratkozhat be. 

 

Érettségi vizsgatárgy megnevezése       14. évfolyamra választható képzés


Egészségügy ismeretek                            Gyógyszertári asszisztens
                                                                      Gyakorló ápoló
                                                                      Gyakorló csecsemő- és gyermekápoló
                                                                      Gyakorló mentőápoló 
                                                                      Gyógymasszőr


Szociális ismeretek                                   Kisgyermekgondozó-, nevelő


Kereskedelem ismeretek                         Kereskedő
                                                                     Logisztikai és szállítmányozási ügyintéző


Közgazdaság ismeretek                           Pénzügyi-számviteli ügyintéző


Pedagógia ismeretek                                Gyógypedagógiai segítő munkatárs


Turisztika ismeretek                                 Idegenvezető (csak B2 komplex nyelvvizsgával)

 

Back to Index

Meddig lehet beiratkozni?

Érdemes mielőbb beiratkozni, mivel szakjaink egyes szakjaink nagyon népszerűek. Ilyenek például: a pénzügyi-számviteli ügyintéző, a gyógypedagógiai segítő munkatárs, a gyógymasszőr, fitness-wellness instruktor. A beiratkozási időszak – terveink szerint – augusztus végéig tart, de azon képzések esetében, ahol betelt a létszám, a beiratkozást korábban lezárjuk.

Back to Index