Egészségügyi asszisztens – Gyógyszertári asszisztens szakmairány

Egészségügyi asszisztens – Gyógyszertári asszisztens szakmairány (OKJ 54 723 05)

A gyógyszertári asszisztens képzés bemutatása

Az egészségügy területén az általános szakemberhiány miatt az elhelyezkedés könnyebb, de sokan érvelnek azzal, hogy a fizetések nem olyan jók, mint például a versenyágazatban. A gyógyszertárak jelentős része azonban vállalkozásként működik, a versenyszféra szabályai, így fizetései vonatkoznak rá. Ráadásul ez az egészségügyi szektor egy olyan szegmense, amelyben nem kórházi vagy rendelőintézeti környezetben, és nem kiszolgáltatott betegekkel kell foglalkozni. Sokan nem bírják például a vért, a gyógyszertári asszisztens képzés elvégzésével azonban olyan munkakörbe kerülnek, ahol a szükséges egészségügyi ismereteket megszerezve kulturált, nyugodt környezetben, biztos megélhetés mellett segíthetnek másoknak, és támogatják a gyógyszerész munkáját.

Közel ötvenéves múltra visszatekintő szakma ez. Az idők során több elnevezése is volt már; gyógyszertári laboránsként, gyógyszertári technikusként is aposztrofálták, míg manapság gyakorló gyógyszertári asszisztensnek nevezik. A lényeg azonban nem változott: feladata a gyógyszertár megfelelő szakmai és minőségi színvonalon való biztonságos működtetésének segítése.A gyógyszertári asszisztens képzést végzett szakember munkakörébe tartozik az árucikkek átvétele, raktározása, a készlet felvétele, egyszóval gazdasági tevékenységet is végez. Feladata és felelőssége a lejárati idők ellenőrzése, számon tartása, valamint a szabályszerű selejtezés. A szükséges anyagokat megrendeli, a fogyást figyelemmel követi, gyógyszer-technológiai, általános adminisztrációs és dokumentációs munkákat végez el, kezeli a pénztárat. 

Elhelyezkedési, továbbtanulási lehetőségek

Elhelyezkedni a magánvállalkozásban vagy intézményi rendszerben működő gyógyszertárakon kívül akár gyógynövényekkel foglalkozó szaküzletekben, gyógyszerrel foglalkozó nagykereskedésekben, a gyógyszergyártás különböző területein vagy akár állatorvosi gyógyszereket forgalmazó boltokban is lehetséges. Tehát egyáltalán nem nevezhető unalmas, egyhangú lehetőségeket kínáló szakmának a gyógyszertári asszisztensé.

Mivel jelenleg is egyre több fent felsorolt intézmény, gyógyszertár nyílik, szükség van szakmai utánpótlásra. Valamivel több mint ötezren foglalkoznak ezzel Magyarországon, de a szakmában dolgozók átlagéletkora jócskán meghaladja az ötvenet. Ez azt jelenti, hogy egyre nagyobb szükség van a fiatal utánpótlásra, így a biztos elhelyezkedést és a hosszabb távú munkalehetőségeket keresők számára nagyon hasznos és értékálló tudást biztosít a gyógyszertári asszisztensi képzés.

A gyógyszertári asszisztens képzés jelentkezési feltételei

A beiratkozáshoz érettségi bizonyítvány, a képzés elkezdéséhez egészségügyi és pályaalkalmassági vizsgálatok szükségesek.

A 2011. évi CXC. törvény   (a nemzeti köznevelésről) 60.§ (2) és (7) alapján nappali tagozaton csak az kezdheti meg tanulmányait, aki az adott évben nem tölti be a 25. életévét, vagyis – a 2020/2021. tanév esetében – 1996. január 1-jén vagy később született. A törvényből következik, hogy  14. évfolyamot abban az esetben fejezheti be nappali tagozaton, ha 2021-ban sem tölti be a 25. életévét. 

A képzést nappali és esti tagozaton indítjuk, amelyre 34 – 34 fő jelentkezését várjuk.

A kétéves gyógyszertári asszisztens képzés moduljai az alábbiak:

A kerettanterv megjelenése után tesszük közzé.

Gyakorló gyógyszertári asszisztens képzés

Nappali tagozat

Esti tagozat

Időtartam: 2 tanév 2 tanév 
Ütemezés: hétfő-péntek 8.00 – 17.00 péntek 17.00 – 20.15 és szombat 8.30 – 16.15 
Helyszín: 1119  Bp. Mérnök u. 39. 1119  Bp. Mérnök u. 39 
Regisztrációs díj: 10 000 Ft / tanév 10 000 Ft / tanév
Szolgáltatási díj: 10 000 Ft /a 2. és 4. félévben 15 000 Ft / félév
Vizsgadíj a képzés végén:
Egyéb kedvezmények, juttatások:
Diákigazolvány, családi pótlék, árvaellátás, egészségbiztosítás
Diákigazolvány

 

 

Ügyfélszolgálatunk elérhetőségei:

info[kukac]metakepzes.hu

06-1/88-33-652

06-30/269-10-80

06-30/269-20-40

A kapcsolati űrlap kitöltésével Ön későbbi időpontokban további információt kap a képzésről, nyílt napjainkról, beiratkozási időpontokról és az intézményről hírlevél formájában.

Név (kötelező):

Email cím (kötelező):

Telefonszám (kötelező):

Tanfolyam:

Tagozat: Nappali tagozatEsti tagozat

Egyéb üzenet:

captcha

Amennyiben további kérdései vannak a képzéssel kapcsolatban, azt szintén felteheti itt. A kérdésekre kollégáink néhány napon belül válaszolnak. Beiratkozni személyesen kell, előre meghatározott, a honlapon feltüntetett időpontokban.