Pedagógiai munkatárs – Gyógypedagógiai asszisztens szakmairány

 

Pedagógiai munkatárs – Gyógypedagógiai asszisztens szakmairány (OKJ 54 140 03)

Kinek ideális választás a gyógypedagógiai segítő munkatárs szakképesítés?

Ha olykor úgy érzed, már-már szinte kidurransz attól a rengeteg empátiától ami benned lakozik, és nincsenek fenntartásaid vagy előítéleteid a testileg/szellemileg visszamaradott gyerekekkel szemben sem… Netán ellenkezőleg: Éppen nekik, az ő életminőségük jobbá tételében segítenél a legszívesebben – nos, ez esetben a gyógypedagógiai segítő munkatárs képzésnél keresve sem találhatnál jobb lehetőséget arra, hogy egy igazán hozzád illő szakmát sajátíts el!

A gyógypedagógiai segítő munkatárs egy kétségbevonhatatlanul tiszteletre méltó célt szeme előtt tartva végzi munkáját. Hiszen azon személyek fejlesztésére szenteli hétköznapjait, akik a társadalomnak mondhatni leginkább kiszolgáltatott tagjait képezik: a testi, illetve lelki fogyatékkal élő fiatalok életének jobbá tételét igyekszik elősegíteni – e cél megvalósításához viszont rengeteg különböző gyógypedagógiai módszert szükséges ismernie, ezeket pedig  magabiztosan, hatékonyan kell alkalmaznia  a tanfolyam sikeres elvégzése után, a mindennapi munkavégzése során is.

A Meta-Don Bosco Szakgimnázium kiváló oktatói tesznek róla, hogy a gyógypedagógiai segítő képzés során minden egyes tanuló megkapja ezeket a kompetenciákat. Lehetőséget biztosítunk, hogy a gyógypedagógiai segítségnyújtásról  tapasztalt szakemberek közreműködésével minden olyat megtanulhasson, amit csak e szakmában tanulni, illetve tanítani lehetséges. De a képzés elméleti és gyakorlati ismereteinek maradéktalan elsajátítása önmagában még nem szolgál biztosítékul arra, hogy valakiből jó gyógypedagógiai segítő váljon – mint ahogy az első bekezdésben finoman utaltunk is  rá, az igazán eredményes gyógypedagógiai munkavégzéshez szükség van az egyén részéről bizonyos pszichológiai tulajdonságok meglétére is: úgymint a türelem, az empátia, a segítőkészség, a rendkívül körültekintő figyelmesség… Ez utóbbiak pedig sajnos nem, vagy legalábbis rendkívül minimális mértékben tanulhatóak meg azok számára, akik természetüknél fogva más temperamentumúak.

Milyen munkafeladatai vannak egy gyógypedagógiai segítő munkatársnak?

Fejlődésben visszamaradott fiatalokat tanít, különböző nevelő-, illetve fejlesztő célú foglalkozásokat tart számukra, hol csoportban, hol egyénileg. Előfordul olyan is, hogy szimplán felügyelnie kell a tanulókra, vagy elkísérni őket egyik helyről a másikra. A gyógypedagógiai segítő képzés által kellő mértékben felkészített munkaerő szükség esetén gond nélkül képes ellátni az esetlegesen felmerülő gondozási feladatokat is. Némi adminisztrációs kötelezettsége is lesz, de ez a tevékenység minimális részét képezi a segítő munkakörének.

Elhelyezkedési lehetőségek a gyógypedagógiai segítő munkatárs képzés elvégzése után:

A gyógypedagógus segítő kollégáját rendszerint tárt karokkal várják különböző szanatóriumok, továbbá a fogyatékos személyek számára létrehozott napköziotthonok, oktatási- és nevelési intézmények, és más egyéb, ez utóbbiakhoz hasonló közösségi csoportosulások is.

Mivel ez az OKJ-s képzés nem ad  pedagógusi végzettséget, a sikeres  záróvizsgát követően kapott bizonyítvány nem alkalmas jogosít fel arra, hogy a speciális segítségnyújtást gyógypedagógus nélkül  irányítsa például egy napközis csoport mindennapjai során, vagy hogy önállóan tanítsa a gyerekeket. Ellenben rendszerint könnyedén megpályázható  pl. egy gyógy- vagy fejlesztőpedagógus segítésére irányuló munkahely, vagy akár bizonyos speciális célcsoportokra fókuszáló gyermekvédelmi-, vagy szabadidő-szervezői pozíciók is.

Felsőoktatási intézményekbe pedagógiai szakokra történő jelentkezésnél többletpontokat jelent az OKJ-bizonyítvány.

Jelentkezési feltételek, szükséges dokumentumok

A beiratkozáshoz érettségi bizonyítvány és pályaalkalmassági vizsgálatok szükségesek.

A 2011. évi CXC. törvény   (a nemzeti köznevelésről) 60.§ (2) és (7) alapján nappali tagozaton csak az kezdheti meg tanulmányait, aki az adott tanévben nem tölti be a 25. életévét, vagyis – a 2020/2021. tanév esetében – 1996. január 1-jén vagy később született. A törvényből következik, hogy  14. évfolyamot abban az esetben fejezheti be nappali tagozaton, ha 2021-ban sem tölti be a 25. életévét. 

 
 A 34 fő jelentkezését várjuk nappali és 34 fő jelentkezését esti tagozatra államilag finanszírozott képzés keretében.
 

A két évből álló gyógypedagógiai segítő munkatárs képzésen a következő modulokat oktatják:

A kerettanterv megjelenése után tesszük közzé.

Gyógypedagógiai asszisztens

Nappali tagozat

Esti tagozat

Időtartam: 2 tanév 2 tanév 
Ütemezés: minden hétköznap: 08.00 és 17.00 között pénteken: 17.00 – 20.15; szombaton: 8.30 -16.15
Helyszín: 1119 Bp. Mérnök u. 39. 1119 Bp. Mérnök u. 39. 
Regisztrációs díj: 10 000 Ft / tanév 10 000 Ft / tanév 
Szolgáltatási díj: 10 000 Ft / a 2. és 4. félévben 15 000 Ft / félév 
Vizsgadíj a képzés végén:
Egyéb juttatások: Diákigazolvány,   családi pótlék, árvaellátás,  egészségbiztosítás Diákigazolvány 

Ügyfélszolgálatunk elérhetőségei:

info[kukac]metakepzes.hu

06-1/88-33-652

06-30/269-10-80

06-30/269-20-40

A kapcsolati űrlap kitöltésével Ön későbbi időpontokban további információt kap a képzésről, nyílt napjainkról, beiratkozási időpontokról és az intézményről hírlevél formájában.

Név (kötelező):

Email cím (kötelező):

Telefonszám (kötelező):

Tanfolyam:

Tagozat: Nappali tagozatEsti tagozat

Egyéb üzenet:

captcha

A kapcsolati űrlap kitöltésével Ön későbbi időpontokban további információt kap a képzésről. Amennyiben további kérdései vannak a képzéssel kapcsolatban, azt szintén felteheti itt. A kérdésekre kollégáink néhány napon belül válaszolnak. Beiratkozni személyesen kell, előre meghatározott, a honlapon feltüntetett időpontokban.