PénzSztár Verseny

 

 

2016. december 9.

Intézményünk csapata a Nationale Jugendliche Gesellschaftlichenarbeitsgruppe harmadik helyezést szerzett a rangos vetélkedőn.

A 2016. évi PénzSztár címet a debreceni Fazeka Mihály Gimnázium csapata meg, míg második helyen a határon túli Szatmárnémetiből érkezett Stockholders csapat végzett. 
A versenyzőknek a végső fordulóban változatos feladatokat kellett teljesíteniük. Prezentációt tartottak egy sikeresen működő vállalkozásról, ismertetve a sikertörténet okait, tanulságait; rövid videó formájában mutatták be saját felkészülésük történetét; megadott szempontok alapján érveltek; ábrákat elemeztek és egy-egy korabeli pénzérme alapján mutattak be adott pénztörténeti korokat. A kérdések között szerepeltek totó típusú feladatok, igaz-hamis állítások és definíciók is. A csapatoknak egy oldalas szövegben elrejtett tíz hibát kellett megtalálniuk, ügyfélleveleket kellett elirányítaniuk az illetékes szervezetekhez és különféle adatok nagyságrendjét kellett megbecsülniük.
A versenyről és a díjátadóról készült felvétel az alábbi linken érhető el:

http://penzsztar.hu/?p=5047

2016. november 24.

A november 24-i elődöntő végeredménye alapján egy debreceni, egy szombathelyi, egy szatmárnémeti csapat mellett iskolánk csapata is bejutott be a 2016. december 8-án megrendezendő országos döntőbe.

Az elődöntőben a 7 magyarországi régió és a határon túli területek legjobbjai mérték össze a tudásukat. A nyolc csapatnak változatos elméleti és gyakorlati feladatok során kellett számot adniuk tájékozottságukról, kreativitásukról. A feladatok között szerepeltek a korábbi fordulókból már jól ismert totó típusú kérdések, igaz-hamis állítások és tippelős játékok. A versenyzők prezentációt tartottak egy előre meghatározott banktörténeti témáról, eljátszottak egy képzelt riportot egy uniós tagország miniszterelnökével, ábrák segítségével elemeztek pénzügyi-gazdasági folyamatokat és szakmai vitát folytattak a szervezők által megadott szempontok alapján.

A csapatok teljesítményét ötfős szakmai zsűri értékelte: Fatér Gyula, a Budapest Bank lakossági üzletágvezetője, Tevanné dr. Südi Annamária, a Gazdasági Versenyhivatal főtitkára, Dr. Vas Adrienn, a NAV Képzési, Egészségügyi és Kulturális Intézetének képzési igazgatóhelyettese, Barsi Éva, a PricewaterhouseCoopers Magyarország cégtársa és Dr. Halm Tamás, a Budapesti Gazdasági Egyetem oktatója, a Közgazdasági Szemle főszerkesztője.

 

A döntőbe jutott csapatok:

Nationale Jugendliche Gesellschaftlichenarbeitsgruppe – META – Don Bosco Szakgimnázium, Budapest
Hiteljárókeret – Szombathelyi SZC Horváth Boldizsár Közgazdasági és Informatikai Szakgimnáziuma
Mon(k)ey Managers – Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium
Stockholders – Kölcsey Ferenc Főgimnázium, Szatmárnémeti

 


 

November 10-én 32 csapat részvételével került sor a PénzSztár verseny regionális középdöntőiére. A 8 helyszínen párhuzamosan zajló vetélkedő eredménye alapján a Közép-Magyarország régióból iskolánk csapata szerezte meg a jogot, hogy a november 24-i országos elődöntőben tudásáról számot adjon.
A megmérettetés során széles körű ismeretekről kellett számot adniuk a versenyzőknek. Két perc állt a rendelkezésükre ahhoz, hogy egy prezentációban összefoglalják, mit is jelentenek számukra a pénzügyek, illetve szintén két percben kellett bemutatniuk saját környezetük/régiójuk pénzügyeit. A feladatok között szerepeltek totó típusú kérdések, igaz-hamis állítások és tippelős játékok. A csapatok szituációs feladat keretében eljátszották, hogy egy szakértőhöz ügyfél érkezik, akinek két percben tájékoztatást adtak a lehetőségeiről, rövid összefoglalók alapján azonosítottak különféle pénzügyi szakmákat, tevékenységeket, és ábrák segítségével elemeztek pénzügyi-gazdasági folyamatokat. A szervezők egy egyoldalas szakmai szöveg alapján tíz kérdésre vártak választ a versenyzőktől, akiknek azt is bizonyítaniuk kellett, hogy mennyire vannak tisztában a pénzvilágot szabályozó törvényi háttérrel.

A PénzSztár verseny országos elődöntője 2016. november 24-én délután kerül megrendezésre a Budapesti Gazdasági Egyetemen. Az elődöntő feladattípusai megtalálhatóak:

http://penzsztar.hu/2016/?p=4931

Az elődöntőbe jutott csapatok közül a legjobb négy küzdhet meg a döntőben a 2016. évi PénzSztár címért és a fődíjakért. A győztes csapat minden tagját a Budapest Bank 100 ezer forinttal, a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége pedig egy-egy okostelefonnal díjazza, de a versenyzőket további értékes nyeremények is várják. A szervezők olyan tudásalapú szakmai díjakkal – továbbképzésekkel, tréningekkel és tanulmányutakkal – is készülnek a csapatok megjutalmazására, amelyek támogatják a verseny célját.