Németh Imola

 

A fogadó intézmény bemutatása, az itt végzett munka, a megszerzett ismeretek bemutatása

La Palma szigetén töltött szakmai gyakorlatom alatt a fővárostól nem messze Mirca-n a Residencia Escolar San José-ban laktam két osztálytársammal és két idegenvezetővel. Ez egy kollégium volt, extra ellátással. Svédasztalos reggeli, ebéd(2-3 fogásos), vacsora. Napközben gyümölcsöt, kekszeket, üdítőitalokat fogyaszthattunk korlátlanul. Ezenkívül heti 2-3 szobatakarítást, ágyneműcserét, mosást kaptunk. A ruháinkat kivasalva, összehajtva kaptuk vissza. A kollégiumban mindenki nagy szeretettel fogadott minket, mindenben segítettek, kedvesek voltak. Nagyon jó idő volt végig, 22-26 fok. Könnyen hozzászoktunk a rövidnadrág, póló viseléséhez.

IES Virgen de las Nieves, a fogadó iskola, ahol az első 3 napot, majd az utolsó 2 napot töltöttük. A szállásunktól nem messze található, busszal illetve gyalog közelítettük meg. Körbevezettek az egész intézményben, nyílt nap keretein belül, előadásokat hallgathattunk meg, tájékoztattak minket a képzésekről. 2 éves képzés, nappali illetve esti oktatás vehető igénybe, íme, a lehetséges szakmák: Turizmus, Sport, Autószerelő, Asztalos, Egészségügy. A kapcsolattartó tanár által vitorlázni is mehettünk, sport óra keretein belül. Előtte elméleti oktatáson voltunk, majd a diákokkal az óceánban vitorláztunk. Elképesztő élmény volt, az a csapat összetartás, ami a hajóban volt, ahogy a hullámok dobáltak minket.

   

A gyakorlati hely bemutatása

San Pedro, Forus Kec Baltavida

A gyakorlati helyünk egy sport központ volt, a szállásunktól egy óra, busszal.

Rendkívül jól felszerelt fitnesztermek: spinning terem (min. 20db bicikli) , az edzőnek kivilágított rész, hangulatos terem volt, ahová öröm volt belépni. A terem végéből az uszoda részre lehetett rálátni. A spinning teremhez a konditermen keresztül lehet eljutni. A konditerem óriási. Rengeteg gép, súlyzók, vastag polifoam, bordás fal. Minden fő izomcsoportonként voltak elszeparálva a gépek. Könnyen meglehetett ezeket közelíteni. A földszinten található két fitneszterem, ahol az aerobikhoz, piláteszhez, más erősítő órákhoz minden lehetséges eszköz megtalálható.

A termek nagyok, így az órákon 20-25 fő is részt tudott venni. Az öltözőkön keresztül lehetett megközelíteni az uszodát. 25 m-es az úszómedence és emellett volt egy kisebb és jóval melegebb medence is, ahol kényelmesen tudtak relaxálni a komplexum vendégei. A medencék mellett igénybe lehet venni egy gőz szaunát, illetve finn szaunát is.

 

1. hét A végzett munka leírása, az elsajátított új ismeretek bemutatása

Az intézmény igazgatójától megkaptuk az órarendünket a hétre. Mind a hárman különböző edzőkhöz voltunk beosztva. Délután voltak az edzések 16:00-tól. Hétfőn Amanda edző segédje voltam.

Az uszodában találkoztam vele. Egybe részes fürdő ruhába kellett lennem és egy megkülönböztető pólóban, ami jelezte, hogy edző vagyok. Két óra úszó edzést tartott a legidősebb korosztálynak 16-18 évesek voltak, profi versenyzők. Melegítés és erősítés előzte meg az úszást. Átöltöztem az úszás után és az egyes fitnesz teremben pilátesz órát tartott az edző, ahol már én is részt vettem ezt követően visszamentünk az uszodába és kisebb gyerekeknek tartott egy órás úszó edzést, majd Body Balance órára mentünk vissza a terembe. Az első nap nagyon sokat tanultam, Amandától főleg spanyolul. Sok új dolgot tapasztaltam mind a két órán. Piláteszen erősítő- nyújtó hatású gyakorlatokat a csináltunk. Bodi Balance órán pedig óriás labdával egyensúlyoztunk, erősítettük a törzs izmainkat.

Kedden Javier edzővel voltam először a konditeremben ott segíteni kellett a vendégeknek, ha rosszul végezték a gyakorlatot, akkor odamentem és kijavítottam edző segítségével. Body Combat, azaz Box aerobik edzést tartott, amin részt vettem. Az egész óra típus teljesen új volt számomra, másnap mindenem fájt.

 

2. hét A végzett munka leírása, az elsajátított új ismeretek bemutatása:

A második hét sokkal könnyebb volt már. Belerázódtam a pörgésbe, a spanyol nyelvet megszoktam, hogy senki nem beszél angolul egy két edzőt leszámítva. A vendégek, akik odajártak a konditerembe, mindig mosolyogtak rám, szinte már ismertek, mert minden nap ugyanakkor találkoztunk, ugyanazon az óra típuson. Alejandro, az igazgató nagyon segítőkész volt és rugalmas velünk szemben. Ha megbeszéltem vele, hogy másik óratípust szeretnék kipróbálni, ilyen volt például a Spinning vagy a Cross Training, ha volt elég hely az adott teremben kipróbálhattam.

Az edzőteremben rengeteg új dolgot sajátíthattam el. Tanultam nyújtógyakorlatokat, erősítő gyakorlatokat gépeken. Volt olyan gép, amit ezelőtt még Magyarországon nem is láttam. A vendégeknek sokkal több segítséget tudtam nyújtani a második héten már. Magabiztosabban mozogtam a gépek terén. Segítettem a súlyokat visszatenni a helyére, a különböző segédeszközöket összekészítettem a következő edzésre.

Javier edző személyi edzést adott nekem, ezáltal megtapasztaltam mennyi súllyal kell edzenem és mennyi szériát. Rendkívül kimerítő hét volt számomra.

3. hét A végzett munka leírása, az elsajátított új ismeretek bemutatása:

Az utolsó héten már teljesen belerázódtam a sok edzésbe. Délelőtt kirándulni mentünk, szerencsére busszal könnyen meg tudtunk közelíteni szép helyeket.

Úsztunk az óceánban, napoztunk aztán délután négyre mentünk a konditerembe vagy az uszodába vagy a gyermekmegőrző részre, ami egy kis játék szoba volt tele játékkal. Amíg a szülők edzettek, gyermekeik biztonságban játszottak. Ott sokat játszottam én is velük, mert csütörtökön ott kezdtem délután. Yanira, aki mindig vigyázott a gyerekekre és sok mindent tanított nekem spanyolul, nem tudott angolul beszélni így Google fordítóval beszélgettünk. Az uszodában a gyerekekkel bemehettem a vízbe és feladatokat is adhattam nekik. Elmondtam angolul, majd az edző Luis lefordította és én mondtam a gyerekeknek az instrukciót. Nagyon élvezték, együtt úsztunk, majd játszottunk a vízben. Sajnos csoportos órát nem tartottam, de legalább sok óratípusból ellestem jó gyakorlatokat, amiket a jövőben alkalmazni fogok.

 

Kulturális tevékenységek bemutatása, új ismeretek a fogadó ország kultúrájáról:

Az egy hónap alatt nagyon sok új barátságot kötöttünk kint. A spanyolok rendkívül közvetlenek a külföldiekkel egyaránt. Nagyon kedvesek, segítőkészek, barátságosak és vidámak. A vidámság véleményem szerint az éghajlat miatt is betudható. Folyton énekelnek, nevetnek, szórakoznak, és nem utolsósorban fesztiváloznak. Volt szerencsénk az utolsó napokban szórakozni, fesztiválokon részt venni. Az első ilyen esemény farsangi fesztivál volt. Egy jótékonysági futóversenyen vettünk részt, amit a fogadó iskola sportosztálya szervezett. 30 percen keresztül egy 300 m-es terepen kellett futni, annyit és olyan tempóban, ahogy csak lehet. Minden megtett kör után kaptunk egy karkötőt, amit a verseny után összesítették a két csapat között eldőlt a nyertes. A versenyt mindenki színes parókában teljesítette. A verseny után a városban, úgynevezett „Peluka fesztivál” követte. Élőzene, különböző spanyol együttesek játszottak. Másnap este folytatódott a mulatság. Jelmezes felvonulás követte. Elképesztő látvány volt, különböző ruhában jelentek meg. A haza indulásunk napján indult az év legnagyobb fesztiválja. A „Los Indianos”, mindenki gyönyörű fehér ruhában pompázott és hintőporral szórták egymást a sziget lakosai. Reményeim szerint a jövőben én is részt veszek ezen az igen nagy élményen.

 

Összefoglalás, értékelés, önértékelés

Szenzációs élményekkel és új barátokkal gazdagodtam meg az elmúlt egy hónap során. Rendkívül sokat tanultam magamról, hogy mire vagyok képes. Sokkal bátrabban használom a tanult idegen nyelveket. 

A német nyelvet, az angolt illetve a spanyolt is beszéltem. Úgy érzem, hogy sokkal önállóbb lettem, elfogadóbb, bátrabb. Gyönyörű helyeken jártunk szabadidőnkben, minden percet kihasználva. Útjaink során különböző emberekkel ismerkedtünk meg, különböző országokból. Ezenkívül új sportokat, tanítási módszereket, óratípusokat, zenéket, kultúrákat.

Személy szerint ez az Erasmus+ -ra való jelentkezésem a legjobb döntés volt, amit meghoztam. Tökéletes szervezés, ellátás, szakmai gyakorlatban volt részem.