Gyakorló csecsemő- és gyermekápoló képzés

Gyakorló csecsemő- és gyermekápoló (OKJ 54 723 03)

A gyakorló csecsemő- és gyermekápoló OKJ képzés bemutatása

Ha olyan szakmát szeretnél tanulni, amelyben az egészségügy keretei között segíthetsz az embereknek, valamint szívesen foglalkoznál újszülöttekkel, gyermekekkel, akkor a gyakorló csecsemő- és gyermekápoló képzés lehet a jó választás. A gyermekközpontú, empatikus személyek számára ajánlott foglalkozás, amely ráadásul hiányszakmának minősül, így az elhelyezkedés is könnyű hazánkban és külföldön egyaránt. Itthoni munkájuk mellett sokan vállalnak havi néhány nap ügyeletet a határon túl is, és már ez is elég lehet jóval a hazai átlagfizetések fölötti bér eléréséhez. A lehetőségek tehát adottak.

A gyakorló csecsemő- és gyermekápoló feladatai

A munka során a gyakorló csecsemő- és gyermekápoló újszülötteket, csecsemőket és kisgyermekeket lát el, szükség esetén pedig koraszülöttekkel foglalkozik, így közvetlenül életeket óv meg. A vizsgálatokra előkészíti a betegeket, monitorizál, a beavatkozásoknál az orvosnak segédkezet nyújt, sőt a hatáskörén belül életmentő beavatkozásokban is részt vesz.

Mivel alapvetően gyermekekkel foglalkozik, nagyon fontos, hogy jól szót értsen velük, az oktatás során ezért gyermekpszichológiai ismeretekre is szert tesz. Ezen ismeretekre szükséged is lesz, hiszen aktív kapcsolatot kell majd tartanod a gyerekekkel, gyógyszereket és injekciót adsz majd nekik.

A gyakorló csecsemő- és gyermekápoló továbbá aneszteziológiai, transzfúziós és dialízises kezelésekben közreműködőként vesz részt, asszisztál. Természetesen nehéz, de nagyon szép hivatás, amelyben közvetlenül segíthetünk azoknak, akik még nem tudják megvédeni magukat: a gyermekeknek. Minden túlzás nélkül állítható, hogy a csecsemő- és gyermekápoló életeket ment, munkája pedig egész családok jövőjét határozza meg, segítsége biztosítja a gyermek egészséges jövőjét.

Felsőoktatási intézményekbe egészségtudományi szakokra (kivéve orvosi kar) történő jelentkezésnél többletpontokat jelent az OKJ-bizonyítvány.

A gyakorló csecsemő- és gyermekápoló képzés jelentkezési feltételei

A beiratkozáshoz érettségi bizonyítvány, a képzés elkezdéséhez egészségügyi alkalmassági vizsgálatok szükségesek.

A 2011. évi CXC. törvény   (a nemzeti köznevelésről) 60.§ (2) és (7) alapján nappali tagozaton csak az kezdheti meg tanulmányait, aki az adott tanévben nem tölti be a 25. életévét, vagyis – a 2019/2020. tanév esetében – 1995. január 1-jén vagy később született. A törvényből következik, hogy  14. évfolyamot abban az esetben fejezheti be nappali tagozaton, ha 2020-ban sem tölti be a 25. életévét. 

A képzésre 34-34 fő jelentkezését várjuk nappali és esti tagozatra. 

A képzés során oktatott modulok a következők:

11221-12 – Alapápolás
11110-12 – Egészségügyi alapismeretek
11222-12 – Klinikumi ismeretek
11153-12 – Diagnosztikus és terápiás beavatkozások
11154-12 – Egészségfejlesztés
11498-12 – Foglalkoztatás I
11499-12 – Foglalkoztatás II
11500-12 – Munkahelyi egészség és biztonság

A gyakorlati óraszám nappali tagozaton: 952 óra (tantermi/demonstrációs termi és külső együtt) + 160 óra nyári gyakorlat.

A gyakorlati óraszám esti tagozaton: 571 óra (tantermi/demonstrációs termi és külső együtt) + 96 óra nyári gyakorlat.

 

Gyakorló csecsemő- és gyermekápoló képzés

Nappali tagozat

Esti tagozat

Időtartam: 2 tanév 2 tanév 
Ütemezés: minden hétköznap:08.00 és 17.00 között péntek 17.00 -20.15 és szombat 8.30 – 16.15 
Helyszín: 1119 Bp. Mérnök u. 39. 1119 Bp. Mérnök u. 39. 
Egyéb juttatások: Diákigazolvány,  családi pótlék, árvaellátás, egészségbiztosítás diákigazolvány 
Regisztrációs díj: 10 000 Ft / tanév 10 000 Ft / tanév 
Szolgáltatási díj: 10 000 Ft / a 2. és 4, félévben 15 000 Ft / félév 
Vizsgadíj:

Ráépülő szakképesítés: Csecsemő- és gyermekápoló képzés (55 723 02)

Feladatát végzettségének, szakmai kompetenciájának megfelelően, a munkaköri leírása és a szakmai protokollok alapján végzi. Főbb feladatok: a gyógyító munkában való aktív részvétel; az osztályra érkező betegek fogadása és elhelyezése; a beteg ápolási szükségleteinek felmérése, ápolási terv készítése, az elért eredmények dokumentálása; a beteg szükségleteit szakmai kompetenciájának megfelelően kielégíti; a beteg állapotának folyamatos figyelemmel kísérése; méri és regisztrálja a beteg vitális funkcióit; orvosi rendelkezés alapján gyógyszerel, a gyógyszerek bevételét ellenőrzi; az infúziós terápiát figyelemmel kíséri; a beteg hazatérését vagy más osztályra helyezését előkészíti; vezeti az ápolási dokumentációt és ellátja az adminisztratív feladatokat.

A gyakorló csecsemő- és gyermekápoló szakképesítésre épülő egy éves képzés, korábbi szakképesítéseket egyéni elbírálás alapján beszámítunk. Oktatott tantárgyak: neonatológia, gyermekgyógyászat, gyermeksebészet-traumatológia, mozgásrendszeri betegségek sebészeti vonatkozásai, sürgősségi ellátás csecsemő és gyermekkorban, invazív beavatkozások, fájdalom terápia, táplálásterápia, sebkezelés. Gyakorlati óraszám 298 óra.  A képzést 2018/2019. tanévben államilag finanszírozott formában, esti tagozaton indítjuk.

 

Ügyfélszolgálatunk elérhetőségei:

info[kukac]metakepzes.hu

06-1/88-33-652

06-30/269-10-80

06-30/269-20-40

A kapcsolati űrlap kitöltésével Ön későbbi időpontokban további információt kap a képzésről, nyílt napjainkról, beiratkozási időpontokról és az intézményről hírlevél formájában. Beiratkozni személyesen kell, előre meghatározott, a honlapon feltüntetett időpontokban.

Név (kötelező):

Email cím (kötelező):

Telefonszám (kötelező):

Tanfolyam:

Tagozat: Nappali tagozatEsti tagozat

Egyéb üzenet:

captcha

Amennyiben további kérdései vannak a képzéssel kapcsolatban, azt szintén felteheti itt. A kérdésekre kollégáink néhány napon belül válaszolnak.