Klinikai fogászati higiénikus

A klinikai fogászati higiénikus (OKJ 55 725 11) képzés megkezdésének feltételei:

Szakmai előképzettség: 54 720 02 Fogászati asszisztens szakképesítés
Előírt gyakorlat: 1 év fogászati asszisztens munkakörben eltöltött szakmai gyakorlat, amelyet beiratkozáskor igazolni kell.
Egészségügyi alkalmassági követelmények: szükségesek

A klinikai fogászati higiénikus (régi nevén dentálhigiénikus) a fog(szak)orvos, a fogászati asszisztens és a fogtechnikus mellett tagja a fogászati munkacsoportnak. A fogászati csapatban végzett munkáján kívül önálló tevékenységet csak a fogászati egészségnevelés terén folytathat.  Önálló feladatkörrel csak a páciensek fogászati egészségnevelése és irányítása terén rendelkezik. 
A gyermek, ifjúsági és/vagy felnőtt fogászati alapellátás keretében prevenciós tevékenységet végez orvosi indikáció és felügyelet mellett. Az államilag finanszírozott vagy magánszférába tartozó szakellátó ágazatban képzettségének megfelelően segédkezik a páciensek fogászati ellátásában, előkészíti a betegeket komplikáltabb beavatkozásokra, feladatai kiterjednek a kezelt és/vagy szájüregi műtéteken átesett betegek gondozására, és pszichés támogatására. 
Aktívan részt vesz a preventív és egyéb gondozási, oktatási intézményrendszerek munkájában: óvoda, iskola– és ifjúsági fogászat, terhes–, csecsemő és kisgyermekgondozás, fogyatékkal élők fogazati prevenciós ellátása, idősek fogazati gondozása valamint ágyhoz, lakáshoz kötöttek fogazati gondozása.

A képzés fél éves, önköltséges, amelyet esti tagozaton indítunk megfelelő számú jelentkező esetén.  A képzés költsége 80.000 forint, a záróvizsga díja 30.000 forint. A képzési költség első részletét (30.000 forint) beiratkozáskor kell fizetni. A képzés pénteki (17.00 – 20.15) illetve szombati (8.30 – 15.45) napokon folyik. 

A szakmai és vizsgakövetelményeket itt találja.