Dóczi Kata

Az első hét

06.22 Szombat:
Az út nagyon hosszú volt. 10 órát utaztunk. Rengeteg terv volt a fejünkben, amit a három hét alatt szerettünk volna megvalósítani. Vidámak voltunk és lelkesek. A szállás klassz volt nagyon, egy három szobás lakás, fürdővel, konyhával. Négy ágy volt egy szobában, tehát az egyikünk egyedül aludt. Elfáradtunk az út alatt, úgyhogy a berendezkedés, és a vacsora után egy jó nagyot aludtunk.

   

06.23 Vasárnap:
Felkelés után mentünk reggelizni és ebédelni, náluk az volt a szokás, hogy 10-11-kor egybe adják a reggelit az ebéddel. Nekem ez nem tetszett, mert nagyon nem egészséges egybe ennyit enni, és nem is tudok egyszerre ennyit enni, szóval a vacsoráig nagyon éhes az ember. Délben lementünk a városba, felfedezni hol fogunk élni három hétig.

06.24 Hétfő:
Reggeli után találkoztunk Gundulával a helyi szervezővel, aki minden kis részletről tájékoztatott minket, megtudtuk például, hogy egyedül fogunk dolgozni, ami kicsit lesokkolt minket. Utána pedig körbevezetett minket újra a városban, kicsit részletesebben. Nem volt túl hosszú, de nem is volt baj, mert nagyon meleg nap volt.

   

 

06.25 Kedd:
Gundula elvitt minket a munkahelyünkre, bemutatta a helyet, majd mindenkit kitett egy emeletre, és elkezdődött a munka. Ez is picit hirtelen volt. Ezen a napon később kezdtünk, de ugyanúgy egyig tartott a munka. A reggeliztetésre értem oda, szóval a reggeli ébresztés blokk kimaradt az első nap.  Ebédkor mindenki elmesélte az érzéseit, nem éreztük annyira jól magunkat, stresszelt, hogy nem értettük őket. Vacsorát már az ebédlőbe kaptuk, minden este valami meleg, zsíros kaja volt, ami jól megfeküdte a hasunk.

06.26 Szerda:
A munkaidő 06.30-kor kezdődött, addigra pont beértünk a kettes villamossal. szerencsére nem volt olyan bonyolult az út odáig, csak egy közlekedési eszközre kellet felszállni. 06.30-09.30-ig volt az ébresztés, rendbetevés, mosdatás. Én itt nem tudtam túl sokat segíteni, betettem az ágyakat, kicseréltem az ágyneműket, ha szükség volt rá, valamint rohangáltam és pótoltam a hiányos dolgokat. 9:30-10:30-ig volt a Reggeli. A konyhás néni csinálta a reggelit, neki tudtam azért segíteni, kávét öntöttem, etettem. Reggeli után volt mindig valami kis program, akasztófáztak, sütöttek valamit, tornáztak, quizeztek, mindig valami más volt, ennek is volt egy felelőse, ő készült ezekkel nekik. A programok 10.00-11:00-ig tartottak, én ezalatt szünetet tartottam, kicsit lazítottunk, a lányokkal együtt kiültünk a teraszra, megreggeliztünk, beszélgettünk. mikor vége lett a szünetnek, visszatoltuk az időseket az ebédhez. 11:30-kor volt az ebéd, itt is etetnem kellett.

   

Az ebéd után volt egy kis szünetünk, amikor mindenki visszakerült a szobájába. de nekem 13:00-kor már vége volt a napnak, mentünk ebédelni. Mindig azt ettük, amit az idősek, nem volt túl jó. Délután lementünk a strandra, fürödtünk egy jót, hisz majdnem 40° volt.

06.27 Csütörtök:
A kedvünk nem volt túl jó, mivel megváltoztatták a munkaidőt a következő hétre. nem reggel mentünk, hanem délután. Lőttek minden programnak, amit délutánra terveztünk. A tanár úr viszont szerzett nekünk ingyen kondi bérlelet ami elég menő volt.

06.28 Péntek:
A hét utolsó napja, végre hétvége. Nem volt rossz nap, egyre több mindent értettem, nagyon kedvesek voltak hozzám. Ottinger tanár úr hazautazott, egyedül maradtunk.

   

06.29 Szombat:
Szombaton Drezdába utaztunk, nagyon jó volt, hogy egy fiatal jófej idegenvezetőt küldtek mellénk. Gyorsan lezavartuk a városnézést, és mentünk bevásárolni a PRIMARK-ba. Nagyon jól sikerült a vásárlás, csomó cuccal tértünk haza.

 

06.30 Vasárnap:
Fantasztikus nap volt, mindenki elment otthonról, valakik strandra, a többiek meg körbebuszozták Chemnitzet. Egyedül én maradtam csak otthon. Jó volt egy kis csend, magány. Megnéztem egy két filmet, aludtam, ettem, szóval nem csináltam semmit. Késő délután  hazaért mindenki.

A második hét

07.01 Hétfő:
Megérkezett a többi csapat (bolgárok,magyarok,spanyolok) a wifi elkezdett romlani, baromi hangosak voltak. Első nap a délutáni műszaknál. Előtte azért elmentünk a fitnessbe, majd 13:00-kor megebédeltünk. 13:30-kor kezdődött a meló. kettőig nem történt semmi, mindenki az ebéd utáni döfönyéjét töltötte, kávéztak. 14:00-kor elkezdtünk köbe körbe járni, és kitolni az öregeket az uzsonnához. Uzsonna után délutáni program 15:30-tól 16:00-17:00-ig volt nekünk a pihi, teraszon beszélgetés. 17:30 vacsoráztatás, etetés. Majd az utolsó két óra mosdatás, lefektetés.

   

07.02 Kedd:
Edzés után, ebéd, munka. Egy nagyon kedves lány volt velem, mindent értettem amit mondott, tudtam neki segíteni. Jó volt nagyon. Este nyolckor haza, szokásos kenyér vacsora, már nagyon untam, de annyira éhes voltam, hogy persze azért megettem. Este filmet néztünk.

07.03 Szerda:
Igazgatónő meglátogatott minket. Félidő, még ugyanennyi és mehetünk haza. Meséltünk neki mi újság velünk.

07.04 Csütörtök/07.05 Péntek:
Semmi különös nem történt, a munka nem volt rossz, egész héten a kedves lány volt. Tulajdonképpen jobban bejött nekünk a délutáni műszak, sokkal könnyebb volt, jobb volt a reggel szempontjából is.

07.06 Szombat:
Lipcsébe utaztunk, megint egy fiatal lány jött idegenvezetőnek, nem egyedül mentünk, jöttek velünk a Bulgárok is. Itt is volt primark, úgyhogy természetesen megint jól bevásároltam. A város semmi különös nem volt, Drezdához hasonló.

   

07.07 Vasárnap:
Senki nem ment sehova, mindenki otthon maradt, és filmeztünk egész nap.

A harmadik hét 

07.08 Hétfő/07.09 Kedd/07.10 Szerda:

Elkezdődött az utolsó hét. Korán kelés, megint délelőtt mentünk dolgozni. nagyon gyorsan eltelt a négy nap. kettőször sikerült elkésni is, mert nem jött a villamos. Náluk teljesen normális, hogy kimarad egyszer kétszer egy-egy járat. 20 percet várni kellett.

07.11 Csütörtök:
Utolsó munkanap, nagy a boldogság. Hamar elment a nap.

07.12 Péntek:
Ünnepi ebédet kaptunk, utána pedig bowlingozni mentünk, nagyon élveztük, jót játszottunk. Hazafelé bementünk a városba, beszereztük az utolsó ajándékokat is. Ránk szakadt az ég, rohanni kellett haza. Vacsorára nem mentünk, mert pizzát rendeltünk és filmet néztünk.

 

07.13 Szombat:
Utolsó előtti nap, Lauráék elmentek Drezdába bevásárolni, mi pedig hárman elmentünk a programban írt állatkertbe, nem volt túl nagy, és elkezdett zuhogni az eső, úgyhogy hamar körbejártuk aztán siettünk haza. összepakoltunk mindent, este pedig filmet néztünk, és egy jót beszélgettünk.

   

 

07.14 Vasárnap:
A hazaút nem túlságosan jól sikerült. 8:15-kor jöttek étünk és vittek ki minket az állomásra. 09:00-kor indult a vonatunk Drezdába. megreggeliztünk, mert volt egy óránk még a budapesti vonatig. 10 óra helyett 13 órát utaztunk, mert kétszer megállt órákra a vonat valami elektronikai hiba miatt. Én már sírtam annyira kivoltam mikor másodszorra is bemondták, hogy állni fog a vonat. 20:20-kor volt a tervezett érkezés, ehelyett 23:45-kor szálltunk le a vonatról.

 

  

Azoknak a tanulóknak ajánlom az Erasmust, akik jól értik a németet, és ápolónak tanulnak.