Gyakorló ápoló képzés

Gyakorló ápoló (OKJ 54 723 02)

A gyakorló ápoló képzés bemutatása

A segítő szakmák között is kiemelkedő jelentőségű hivatás, mivel a legkiszolgáltatottabb, sokszor legkétségbeesettebb embereken segít: a betegeken. A gyakorló ápolók az egészségügy hatékony működésének egyik legfontosabb résztvevői, velük találkozik legtöbbször a páciens, ők szavatolják, hogy a gyógyulási folyamat sikeres legyen, ezért az ápoló az elhivatott, másokkal jó kapcsolatot ápoló, empatikus személyek szakmája.

Feladatai közé tartozik a beteg érkezésétől a távozásáig a felügyelet, a tájékoztatás akár a páciens, akár a hozzátartozók felé. Adminisztrációs feladatokat lát el, például dokumentálja a beteg adatait, a gyógyszerezést követi, egyszóval a biztonságos és hatékony ellátáshoz szükséges papírmunkát felügyeli.

A gyakorló ápoló készíti elő a beteget a vizsgálatokra, illetve asszisztál az orvosnak, sőt sürgősségi esetekben a munkakörének megfelelő beavatkozásokra is képes. Betegápolással foglalkozik, a gyógyszerezést, a transzfúziót,stb. biztosítja.

Emellett az egészségeseknek is segít. Részt vállal a megelőző és az egészségmegőrző tevékenységekben, illetve a betegség utáni rehabilitációban is segédkezik. A kórházi munka egyik legfontosabb asszisztenciáját tehát az ápolók és ápolónők biztosítják.

Komoly vonzereje a gyakorló ápoló szakmának, hogy érettségivel akár államilag támogatott képzésben is elvégezhető, az állandó európai szintű ápolóhiányból kifolyólag pedig könnyen és gyorsan szerezhető munkahely. Nagyon sokan Nyugat-Európában vállalnak munkát kimagasló fizetésért, ahol kitűnő munkakörülmények között tudnak dolgozni, de sokan csak havi néhány napot töltenek külföldi intézményekben, ezzel egészítve ki hazai fizetésüket. Nagyon sok lehetőség nyílik tehát a szakmában, akár itthon, akár a határon túl.

Felsőoktatási intézményekbe egészségtudományi szakokra (kivéve orvosi kar) történő jelentkezésnél többletpontokat jelent az OKJ-bizonyítvány.

A gyakorló ápoló képzés jelentkezési feltételei

A beiratkozáshoz érettségi bizonyítvány, a képzés elkezdéséhez egészségügyi alkalmassági vizsgálatok szükségesek.

A 2011. évi CXC. törvény   (a nemzeti köznevelésről) 60.§ (2) és (7) alapján nappali tagozaton csak az kezdheti meg tanulmányait, aki az adott tanévben nem tölti be a 25. életévét, vagyis – a 2019/2020. tanév esetében – 1995. január 1-jén vagy később született. A törvényből következik, hogy  14. évfolyamot abban az esetben fejezheti be nappali tagozaton, ha 2020-ban sem tölti be a 25. életévét. 

A képzés nappali és esti tagozaton indul, amelyre 34 – 34 fő jelentkezését várjuk.

A képzés során különböző ösztöndíj lehetőségek közül választhatnak a jövő ápolói. Erről itt olvashat bővebben.

A két éves gyakorló ápoló képzésben a következő modulokat oktatjuk:

11152-12 – Foglalkoztatás I
11499-12 – Foglalkoztatás II
11500-12 – Munkahelyi egészség és biztonság
11110-16 – Egészségügyi alapismeretek
11221-16 – Alapápolás
11222-16 – Klinikumi ismeretek
11151-16 – Diagnosztikus és terápiás beavatkozások felnőtt betegnél
11152-16 – Egészségnevelő és fejlesztő tevékenység

A gyakorlati óraszám nappali tagozaton: 960 óra (tantermi/demonstrációs termi és külső együtt) + 160 óra nyári gyakorlat.

A gyakorlati óraszám esti tagozaton: 960 óra (tantermi/demonstrációs termi és külső együtt) + 160 óra nyári gyakorlat.

Gyakorló ápoló képzés

 Nappali tagozat

 

Esti tagozat

 

Időtartam 2 tanév 2 tanév
Ütemezés minden hétköznap: 08.00 és 17.00 között péntek 17.00 – 20.15 és szombat 8.30 – 16.15
Helyszín 1119 Bp. Mérnök u. 39. 1119 Bp. Mérnök u. 39.
Egyéb juttatások Diákigazolvány, családi pótlék, árvaellátás, egészségbiztosítás Diákigazolvány
Regisztrációs díj 10 000 Ft / tanév 10 000 Ft / tanév
Szolgáltatási díj 10 000 Ft / a 2. és 4. félévben 15 000 Ft / félév
Vizsgadíj

Ráépülő szakképesítés: Ápoló képzés (55 723 01)

Az ápoló a kórházak különböző osztályain fekvő betegek ápolását és gondozását végzi. Gyönyörű és nehéz hivatás is ez egyben, hiszen a betegekről való fizikai gondoskodáson kívül, az ápoló feladata a páciensek lelki támogatása is. Folyamatos megfigyelés alatt tartja a betegeket, elvégez rajtuk különböző vizsgálatokat, meghallgatja problémáikat, és szükség esetén életmentést végez. Megértésükkel, türelmükkel és kedvességükkel jelentősen csökkenthetik a betegek félelmét, szorongását, hozzájárulhatnak közérzetek és hangulatuk javulásához, hiszen vizsgálatokkal bizonyított, hogy az a beteg, akit szeretettel ápolnak, könnyebben gyógyul meg. Az ápoló kulcsszerepet játszik abban, hogy segítsen a betegnek a helyzethez való alkalmazkodáshoz, és megismertesse vele mire számítson. Az ápolás célja, hogy az egészségesek egészségét megőrizze, a betegeknek pedig kényelmet, gondoskodást és megnyugvást nyújtson.  

A gyakorló ápoló szakképesítésre épülő, egy éves képzés, korábbi szakképesítéseket egyéni elbírálás alapján elfogadunk. Az képzés során szakápolási ismereteket (belgyógyászat, sebészet, kisklinikum, infektológia, neurológia, pszichiátria, szülészet-nőgyógyászat, gyermekgyógyászat, onkológia és kritikus állapotú beteg ellátása) oktatunk. A teljesítendő gyakorlat 512 óra. A 2019/2020. tanévben a képzést államilag finanszírozott formában indítjuk  esti tagozaton.

 

Ügyfélszolgálatunk elérhetőségei: info[kukac]metakepzes.hu 06-1/88-33-652 06-30/269-10-80 06-30/269-20-40

A kapcsolati űrlap kitöltésével Ön későbbi időpontokban további információt kap a képzésről, nyílt napjainkról, beiratkozási időpontokról és az intézményről hírlevél formájában.

Név (kötelező):

Email cím (kötelező):

Telefonszám (kötelező):

Tanfolyam:

Tagozat: Nappali tagozatEsti tagozat

Egyéb üzenet:

captcha

Amennyiben további kérdései vannak a képzéssel kapcsolatban, azt szintén felteheti itt. A kérdésekre kollégáink néhány napon belül válaszolnak. Beiratkozni személyesen kell, előre meghatározott, a honlapon feltüntetett időpontokban